Tama Assist Serwis Sznurek Top Banner
Pytania dotyczące sznurka rolniczego
Kliknij na pytanie

Na co należy zwracać uwagę przy zakupie sznurka do prasy belującej?

a. Surowiec
Upewnij się, że sznurek został wyprodukowany z surowca pochodzącego od firm posiadających certyfikat ISO.
Słabej jakości surowiec może oznaczać słabej jakości produkt końcowy.

b. Łatwość podawania
W przypadku niektórych marek środek kłębka zapada się, co może powodować trudności przy rozwijaniu pierwszych kilkuset metrów kłębka. Wybór sznurka, w którym środek kłębka ma większą średnicę pozwalającą na swobodne rozwijanie sznurka, eliminuje ten problem.

c. Zagięty sznurek
Spójny i gładki kształt sznurka eliminuje potencjalne zacięcia sznurka przy przesuwie przez prasę i supłacz, minimalizując kosztowne przestoje w trakcie belowania.

d. Fibrylacja
Przy zakupie sznurka do wielkich bel, upewnij się że ma on wysoką fibrylację. Gwarantuje to równomierne skręcenie sznurka i zapewni wyższą wydajność w mechanizmie wiązania. Wysoko sfibrylowany sznurek zapewnia optymalną wytrzymałość węzła i pomaga uniknąć wyślizgiwania się sznurka.

Belowanie w dużą kostkę

W zależności od typu i stanu belowanego materiału szczególną uwagę należy zwrócić na stopień sprasowania. Na przykład, przy długim okresie suchej i gorącej pogody bele słomy mogą być znacznie lżejsze niż przy zwykłych warunkach pogodowych przy takich samych ustawieniach prasy.

W takim przypadku powinno się zmniejszyć stopień sprasowania lub, alternatywnie, zmienić sznurek na taki, który jest o jeden stopień cięższy.

Aby osiągać dobre rezultaty podczas belowania kiszonki w dużą kostkę, należy trzymać się kilku wytycznych:

  • Upewnij się, że plon posiada minimum 40-50% suchej masy (SM), co zapewni odpowiedni kształt beli oraz doskonały proces fermentacji.
  • Upewnij się, że naprężenie w pojemniku na sznurek jest maksymalnie zredukowane, ponieważ tarcie sznurka między belami kiszonki występujące przy belowaniu jest znacznie większe niż przy belach słomy.
  • Podczas belowania należy usunąć z plonu jak najwięcej powietrza, ponieważ konieczne jest umieszczenie wystarczającej ilości materiału w górnej części beli, aby uniknąć formowania zniekształconych bel, co może być trudne do osiągnięcia przy korzystaniu z automatycznej owijarki bel. Można to osiągnąć, zmniejszając prędkość przesuwania, co tym samym zwiększy liczbę owinięć na belę.
Powrót do góry